Alcoholvrije champagne
Champagne is een populaire drank om mee te proosten tijdens feestelijke gelegenheden. Wil of mag je geen alcohol drinken, maar vind je het wel leuk om mee te doen? Dan kun je kiezen voor een alcoholvrije champagne. Zo kun je proosten met een glas bubbels in je handen zonder daadwerkelijk alcohol te drinken. Hoe wordt alcohol uit champagne gehaald en hoe smaakt de alcoholvrije variant? Hieronder lees je alles over alcoholvrije champagne: hoe het verschilt van gewone champagne, welke soorten er zijn, hoe het gemaakt wordt en of alcoholvrije champagne altijd 100% vrij van alcohol is.
Wat is alcoholvrije champagne?
Champagne is een van de bekendste alcoholische dranken en mag alleen zo genoemd worden wanneer de druiven afkomstig zijn uit de champagnestreek. Er zijn voldoende vergelijkbare dranken met druiven uit andere streken, maar die mogen officieel geen champagne genoemd worden. Officieel bestaat er geen alcoholvrije champagne, omdat er geen alcoholvrije drank in deze streek geproduceerd wordt. Er wordt echter vaak van alcoholvrije champagne gesproken, wanneer men eigenlijk alcoholvrije mousserende wijn zou moeten zeggen. Dit is een drankje met bubbels zonder alcohol, waarbij de druiven niet uit de champagnestreek komen.
Hoe wordt champagne gemaakt?
Champagne wordt gemaakt van druiven uit de champagnestreek. Na het persen van de druiven is het tijd voor de alcoholische gisting, ook wel fermentatie genoemd. Wanneer er verschillende soorten druiven gebruikt worden, worden deze voor de tweede gisting samengevoegd. Tijdens de tweede fermentatie wordt er gist, suiker en soms citroenzuur aan de alcoholvrije wijn toegevoegd. De wijn wordt in een fles gedaan en afgesloten met een kruk. In een koelere omgeving ontstaan kleine bubbels. De champagne moet een aantal jaren rijpen. Hierna worden dode gistcellen verwijderd en hierna wordt er suiker toegevoegd. De laatste stap is de kurk op de fles, waardoor de champagne officieel klaar is.
Hoe wordt de champagne alcoholvrij gemaakt?
Een alcoholvrije champagne wordt op dezelfde manier bereid als een gewone champagne. Deze bereidingswijze wordt niet alleen voor champagne gebruikt, maar ook voor dranken als cava en prosecco. De alcohol wordt na de bereiding uit de drank verwijderd. Dit wordt vaak gedaan door middel van vacuümdestillatie, omdat deze bij deze techniek de smaak het beste behouden wordt. Met een vacuümpomp wordt de alcohol op lage temperatuur verwijderd. De aroma’s die hierbij ook uit de drank gehaald worden, kunnen opgevangen worden en opnieuw aan de alcoholvrije champagne toegevoegd worden.
De smaak van alcoholvrije champagne
Een vraag die vaak gesteld wordt, is of alcoholvrije champagne anders smaakt dan gewone champagne. De twee dranken smaken niet gelijk, maar lijken wel veel op elkaar. Het voornaamste verschil is dat alcohol iets meer gewicht aan een champagne geeft en dat is bij een alcoholvrije champagne niet mogelijk. De smaak kan dus iets minder vol zijn. Een alcoholvrije champagne is fruitig en frist met de bekende bubbels van champagne. Jaren geleden smaakte alcoholvrije champagne vaak vreemd, maar met de huidige vacuümtechniek blijven smaken goed behouden.
Waarom alcoholvrije champagne eigenlijk mousserende wijn is
Wanneer er over alcoholvrije champagne gesproken wordt, gaat het eigenlijk over alcoholvrije mousserende wijn. Champagne mag namelijk alleen champagne genoemd worden wanneer de drank afkomstig is uit de champagnestreek. Zo niet, is er sprake van een mousserende wijn, bijvoorbeeld prosecco of cava. Alcoholvrije champagne bestaat niet, maar er zijn wel diverse alcoholvrije mousserende wijnen op de markt. Dit is vergelijkbaar met de champagne, maar wordt in een andere streek gemaakt.
Is alcoholvrije champagne 100% alcoholvrij?
Alcoholvrije champagne, dat klinkt als een drank waar geen alcohol in zit. De benaming kan voor verwarring zorgen, omdat een alcoholvrije champagne vaak niet volledig alcoholvrij is. Een gewone champagne heeft een alcoholpercentage van 10.5%, terwijl een alcoholvrije champagne maximaal 0.5% alcohol bevat. Van een alcoholvrije champagne kun je zonder problemen een paar glazen drinken zonder dat het je beïnvloedt. Toch zit er een klein beetje alcohol in en het is belangrijk om hier rekening mee te houden wanneer je geen alcohol mag innemen. Lees altijd goed het etiket om het daadwerkelijke percentage af te lezen.
Redenen om voor alcoholvrije champagne te kiezen
Er zijn allerlei redenen om voor alcoholvrije champagne te kiezen. Moet je de volgende dag werken of vroeg opstaan? Dan is het fijn om geen alcohol te drinken. Ook wanneer je nog moet autorijden, borstvoeding geeft of zwanger bent, is alcoholvrij de beste keuze. Veel mensen drinken geen alcohol vanwege geloofsovertuigingen of willen simpelweg geen alcohol consumeren om persoonlijke redenen. Tegenwoordig zijn veel dranken alcoholvrij verkrijgbaar en kun je prima een glas champagne drinken zonder alcohol binnen te krijgen.